2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

Să ne întâlnim cu cel Înviat!

2017. aprilie. 20.

Mesajul episcopului PS. Eugen Schönberger de Paștele anului 2017.

Dragi Fraţi şi Surori în Cristos aflaţi în sărbătoare!

La sfânta liturghie de sfârşit de an şcolar al absolvenţilor de liceu se aude de multe ori din gura acestora şi a educatorilor că acum vor păşi în viaţa scrisă cu litere mari.

Expresia „viaţă cu majuscule" a devenit cu adevărat o realitate la primul Paște şi ce bine ar fi dacă fiecare şcoală ne-ar orienta spre această viaţă cu majuscule. Căci poate fi numită viaţă cu majuscule, cea care se sfârşeşte cu moarte? În lumea aceasta, în afară de Isus Cristos, nimeni nu a îndrăznit să susţină despre sine că „...eu sunt Viaţa!" E adevărat că, atunci când a făcut această afirmaţie, nici măcar apostolii nu au înţeles, nu au luat-o în serios, şi-au adus aminte de ea doar după Învierea Sa şi, în lumina Paştelui, au privit cu uimire la adevărul spuselor Sale. Învierea lui Isus poate fi numită singura „viaţă cu majuscule", în urma căreia nu mai există moarte.

Mormântul gol al lui Isus i-a surprins pe femei şi pe apostoli. Ei au mai văzut înviere. Au fost de faţă la învierea lui Lazăr, la învierea fiicei lui Iair şi a tânărului din Nain, dar nu era nicio urmă de îndoială că aceştia vor muri din nou. Dacă Isus înviase asemenea lor, exista temerea că va veni Pilat cu soldaţii săi şi-L vor omorî cu şi mai mare cruzime şi poate nu vor scăpa nici adepţii săi. Cum să aprecieze situaţia? Mormântul este gol. Giulgiul în care au înfăşurat trupul lui Cristos este intact. Lazăr a fost dezlegat din giulgiu ca să poată să meargă. Aici, Isus, pur şi simplu, a dispărut din giulgiu...Apostolii nu puteau să inventeze învierea!...Până şi discipolii de la Emaus le spun străinilor care li s-au alăturat că „ unele femei dintr-ale noastre ne-au uimit. Fuseseră la mormânt dis-de-dimineaţă şi nu i-au găsit trupul." Isus trebuie să le explice din toţi profeţii cele referitoare la El, ca ei să înţeleagă că Mesia trebuia să învie din morţi. Această înviere nu aveau de unde să o cunoască apostolii căci, potrivit credinţei lor, Mesia nu putea să moară. Cu toate acestea, Isus a murit. Dar din întâlnirile, discuţiile cu cel Înviat au înţeles că El este Mesia, care a biruit moartea, care nu mai poate muri şi care domneşte până şi asupra morţii.

Ce bine le-a fost apostolilor, până şi primilor creştini - ar putea mulţi să spună. Ei au putut să-L vadă, să-L asculte pe Isus, au mâncat şi au băut cu El. Dar noi?... Nici noi, fraţilor şi surorilor, nu suntem mai dezavantajaţi decât ei. Fericitul Henry Newman spune: „apostolii L-au văzut pe Isus, dar nu L-au cunoscut; noi îl cunoaştem, doar nu-L vedem." Aceasta este realitatea sfintei liturghii, acesta este Preasfântul Sacrament al Altarului şi sfânta împărtăşanie. Aici este prezent Cristos aşa cum Îl ştim noi, deşi pentru ochii noştri într-un mod invizibil, dar adevărat. Îi aduce laolaltă pe cei care cred în El şi face din ei o comunitate, o comuniune în Cristos. Dar pentru aceasta trebuie să participăm la fiecare liturghie duminicală, să ne cuminecăm des, cu alte cuvinte - să ne întâlnim cu cel Înviat.

Adevărata viaţă cu majuscule este viaţa celui Înviat. Este o viaţă tainică în Dumnezeu cu Cristos, care poate începe încă de pe-acum, în această lume, în cei care Îl primesc, Îl cheamă în viaţa lor.

Cu aceste gânduri vă urez tuturor sărbători pascale pline de haruri.

Satu Mare, în Sărbătoarea Învierii Domnului 2017

 Episcopul Eugen

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: