Să urmați deschiderea și devoțiunea Mariei față de planul lui Dumnezeu – a spus Episcopul Eugen Schönberger în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în prezența membrilor ordinelor călugărești, în Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare.
Șaizeci de membri din douăzeci de ordine călugărești - care au activitatea pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare – au sărbătorit ziua mondială a persoanelor consacrate de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în 2 februarie, de la ora 11, împreună cu enoriașii în Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare. La începutul Sfintei Liturghii, împreună cu episcopul Eugen Schönberger și cu preoții diecezei, persoanele consacrate au defilat la masa așezată la altarul din partea dreaptă. Acolo, episcopul a sfințit lumânările aduse de enoriași, iar apoi, călugării și călugărițele au intrat cu lumânările aprinse în sacnctuar, în amintirea intrării Maicii Sfinte în brațe cu pruncul Isus în templul din Ierusalim.
În predica lui, episcopul Eugen le-a amintit persoanelor consacrate de apartenența lor la Dumnezeu. După cum a zis, lumânările aprinse sunt semne că ei sunt purtătorii luminii lui Dumnezeu între oameni. “Dragi persoane consacrate, astăzi ne rugăm pentru voi toți, ca întăriți în credință să vă reînnoiți voturile și fidelitatea față de Dumnezeu. Vă mulțumesc pentru efortul depus, rugăciuni și înainte de toate, pentru că prin apartenența la Cristos, sunteți semnele dragostei lui și purtători ai luminii divine între noi. Dragi frați și surori, să ducem în casele noastre lumânările sfințite cu gândul și convingerea că suntem ai lui Cristos, și ori de câte ori vom aprinde aceste lumânări, flacăra ne va aminti, că prin viața noastră trebuie să strălucească lumina lui Cristos, iar aceste flăcări mici, împreună trebuie să lumineze și să sfințească tot mai intens lumea în care trăim.”
După predica Preasfințitului, Iulian Budău, parohul comunității vorbitoare de limba română s-a adresat celor prezenți, amintind persoanelor consacrate de harul pe care îl urmează în viața lor: “Încercăm să trăim trei aspecte ale vieții consacrate cu toată bunăvoința, promițându-i lui Dumnezeu că încercăm să trăim în sărăcie, pentru a fi o lumină a lui, pentru a spune lumea că nu averea, nu bogăția, nu ceea ce reușește un om să adună pe lumea asta este fundamental. Încercăm să trăim în curăție, asemenea fiului lui Dumnezeu, care nu a avut o singură dragoste deosebită, ci a fost în stare să iubească pe orice om, făcând astfel din noi toți frații și prietenii săi. Încercăm să trăim în ascultare pentru a fi în lume semnul său: că nu puterea este cea care este fundamentală în viața a unui om, ci supunerea față de voința Tatălui pe care Isus a trăit-o până la a se face unul dintre noi, în afară de păcat. Tot timpul ne bizuim pe harul lui Dumnezeu, și crezând până la capăt ceea ce Sfânta Tereza spunea în moto-ul pe care ni l-a dat Anul Harului, că totul este har. Har este vocația noastră, har este dorința noastră de a-l iubi și de a-l urma pe Isus în sărăcie, în curăție și ascultare, har sunt calitățile pe care le-am primit, dar și mai mult har prisosește acolo unde prisosesc limitele și păcatele noastre, în așa fel, încât nu lumina noastră să strălucească ci lumina lui, asemenea luminilor pe care le purtăm astăzi. Încredințăm bunului Dumnezeu vocațiile noastre, cu toată recunoștința pentru Fiul său, care se arată în naștere, care se arată lumii, care se supune legilor vremurilor sale în așa fel, încât și lumea noastră să poată fi înlocuită cât mai mult de tandrețea lui Dumnezeu manifestată în Fiul său.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, episcopul a ieșit înconjurat de persoanele consacrate, iar enoriașii au luat cu ei lumânările sfințite, pe care le vor aprinde în locuințele lor, la timp de sărbătoare sau de nevoie.