2025. aprilie. 25. Felicitam pe cei cu numele !
2025. aprilie. 25. Felicitam pe cei cu numele !

Dragi confrați Preoți și Călugări, Onorate Călugărițe, Iubiți Credincioși aflați în sărbătoare!

2025. aprilie. 19.

Vă salut astăzi cu drag la cea mai mare sărbătoare a Bisericii. Paștele este punctul culminant al anului liturgic, pentru că în această zi sărbătorim acel miracol care stă la temelia credinței noastre creștine și a întregului creștinism: Isus Cristos a biruit moartea și a înviat glorios. Această victorie nu este doar triumful Lui, ci și speranța și promisiunea noastră a tuturor. El este Domnul, a cărui putere și glorie există în vecii vecilor!

Sfântul Apostul Paul ne încurajează astfel în scrisoarea sa către Coloseni: „Așadar, dacă ați înviat împreună cu Cristos, căutați cele de sus, unde Cristos șade la dreapta lui Dumnezeu!”. (Col 3,1) – Ce înseamnă aceasta pentru noi? Că bucuria Paștelui nu este doar o sărbătoare a unui eveniment istoric, ci o invitație personală. Învierea lui Cristos ne dă o viață nouă, în care nu ne mai stăpânesc lucrurile pământești, ci suntem plini de bucuria și speranța cerească.

În predica sa la Rusalii, apostolul Petru a considerat că este foarte important să sublinieze faptul că el și tovarășii săi apostoli depun mărturie despre viața, moartea și învierea lui Cristos: „Noi suntem martori la tot ce a făcut în ținutul iudeilor şi în Ierusalim. Pe el l-au omorât atârnându-l pe lemn. Pe acesta Dumnezeu l-a înviat a treia zi şi a îngăduit să se arate …nouă,…care am mâncat şi am băut cu el după ce a înviat din morți, şi ne-a poruncit să predicăm poporului şi să dăm mărturie că el a fost pus de Dumnezeu judecător al celor vii şi al celor morți…că oricine crede în el primește iertarea păcatelor.” (Fapte 10, 39-43)

Dragi frați și surori! Să ne gândim la rolul unui martor în instanță: martorul trebuie să spună adevărul despre ceea ce a văzut și a experimentat. Apostolul Petru face același lucru când mărturisește despre învierea lui Cristos. Această mărturie este temelia credinței primilor creștini. Astăzi, ca urmași ai lui Cristos, și noi trebuie să dăm mărturie: să proclamăm cu cuvintele noastre și cu toată viața noastră că Isus Cristos trăiește și că iubirea Lui ne poate transforma pe toți.

În acest an sărbătorim Anul Speranței în Dieceza de Satu Mare, în timp ce Biserica universală sărbătorește un An Sfânt jubiliar. Ambele ne invită să descoperim izvorul speranței noastre în Cristos. Cel mai mare mesaj al învierii este tocmai acesta: crucea nu este sfârșitul, suferința nu este lipsită de sens, moartea nu reprezintă ultimul cuvânt! Lumea este plină de provocări, suferințe și incertitudini, dar flacăra speranței trebuie să ardă în inima unui creștin, pentru că Isus Cristos trăiește!

Evanghelia sărbătorii relatează despre zorii zilei când Maria Magdalena a găsit mormântul gol (Ioan 20, 1-9). La început, ucenicii au fost nedumeriți de cele întâmplate, dar apoi minunea le-a devenit treptat clară: Cristos a înviat cu adevărat! Și astăzi, mulți oameni trăiesc în incertitudine și îndoială. Mulți oameni caută sensul vieții, o sursă de speranță, o temelie sigură. Pentru ei, mesajul plin de credință al Paștelui este acesta: nu vă temeți, Cristos a învins moartea și vrea să izvorască și în voi viața nouă!

Ce înseamnă pentru noi învierea lui Cristos?

În primul rând, vestea bună a iertării păcatelor. – Prin moartea și învierea lui Cristos am fost împăcați cu Dumnezeu. Nu există nicio profunzime a păcatului din care El să nu ne poată ridica. Acest an sfânt jubiliar este o invitație extraordinară, cu toate harurile, de a ne deschide îndurării lui Dumnezeu, care este gata să ne ierte toate păcatele și ne oferă darul indulgenței plenare. Să trăim cu harul oferit de Anul Sfânt și să ne împăcăm cu Dumnezeu!

De asemenea, învierea lui Cristos înseamnă pentru noi triumful iubirii. – Crucea este semnul etern al celei mai mari iubiri, prin care Cristos S-a dat pe Sine însuși pentru noi. Învierea Sa proclamă că iubirea este mai puternică decât ura, viața este mai puternică decât moartea.

Și, în sfârșit, învierea lui Cristos înseamnă și speranța pentru viitor. – Ni se dă speranță nu doar în viața pământească, ci o primim ca făgăduință a vieții veșnice. Învierea lui Cristos este garanția că și noi vom învia.

Iubiți frați și surori! Sărbătoarea Paștelui ne cheamă să trăim această speranță și să o transmitem semenilor noștri. Viețile, cuvintele și acțiunile noastre trebuie să depună mărturie că Isus Cristos trăiește și că noi am înviat la viață nouă împreună cu El. Dar pentru ca aceasta să se întâmple, nu trebuie să păzim mormântul, ci să pornim și să-l întâlnim pe Cristos cel viu! Astfel, bucuria noastră de Paște nu va fi doar un entuziasm de moment, ci o certitudine profundă, intimă, că Domnul trăiește și ne cheamă la Sine pentru a ne dărui, cu viața Sa, viață veșnică!

Fraților și Surorilor! Fie ca Paștele din acest an să fie o sărbătoare a reînnoirii credinței noastre! Îi cerem lui Cristos cel înviat să ne umple inimile de pace și speranță, pentru ca noi să căutăm în fiecare zi a vieții noastre lucrurile cele de sus și astfel să ajungem acolo unde Cristos stă la dreapta lui Dumnezeu.

Vă doresc tuturor sărbători pline de speranță și bucurie!

Cristos a înviat! Adevărat a înviat! Aleluia!

 

Satu Mare, anul 2025, în Solemnitatea Învierii Domnului

Episcopul Eugen

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: