2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

La răscrucea dintre muzică și credință: mărturia lui Dr. Marius-Cristian Boroș despre vocația diaconală

2024. noiembrie. 12.

„Sâmbătă, 16 noiembrie, începând cu ora 11:30, în Biserica Calvaria din Satu Mare, PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, îl va hirotoni ca diacon permanent pe Dr. Boroș Marius-Cristian, născut la Piatra-Neamț. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu el și astfel s-a născut materialul de mai jos.”

Vă rog să vă prezentați pe scurt: unde v-ați născut, unde ați urmat studiile și ce ne puteți spune despre dumneavoastră și familia dumneavoastră?

Mă numesc Boroș Marius-Cristian, m-am născut în Piatra-Neamț, provin dintr-o familie romano-catolică de ceangăi din comuna Bârgăoani, jud. Neamț.

Studiile primare și gimnaziale le-am făcut în Piatra-Neamț, liceul l-am absolvit la Seminarul teologic liceal romano-catolic „Sf. Iosif” din Bacău. După liceu am parcurs o formare în cadrul Ordinului Societatea lui Isus, timp de 5 ani.

În anul 2003, am început studiile la Conservatorio Statale di Musica „N. Paganini” din Genova.

Între anii 2004 și 2008, am absolvit studiile de licență în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca. Între anii 2008 și 2010, am obținut Masteratul în muzică, în cadrul aceleași Academii de Muzică din Cluj.

Între anii 2012 și 2016, am finalizat studiile teologice în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. În anul 2018, am obținut licența.

Între anii 2014 și 2019, am obținut titlul de Doctor în Arte în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Ce v-a condus către vocația diaconatului? Ce rol a jucat familia dumneavoastră, în special soția, în recunoașterea acestei vocații?

Unul dintre cele mai înalte idealuri ale mele a fost urmarea lui Isus. Cred că întreaga mea viață a fost orientată spre diaconat. Chemarea pentru slujire în Biserică, ca diacon am simțit-o în ultimii ani, mereu prezentă, ca pe o invitație deschisă, din partea lui Dumnezeu, așteptând-o cu speranță și umilință.

Familia a fost alături de mine în această decizie deoarece soția mea, Beata este o credincioasă practicantă și trăitoare și înțelege ce reprezintă o vocație specială din partea lui Dumnezeu. Ea este pregătită alături de mine să împărtășească misiunea slujirii diaconale.

Cele două fiice ale noastre, Bettina și Laura care în acest an au primit Sacramentul Mirului se formează și cresc observând exemplul părinților.

Sunteți și profesor. Ce impact are vocația dumneavoastră de profesor asupra vocației de diacon și viceversa? Cum se îmbogățesc reciproc aceste slujiri?

Ca profesor îi învăț pe elevi muzica, canto-clasic, încercând să îi pregătesc pentru a cânta pe cele mai mari scene ale lumii. Spre marea mea bucurie, munca mea a dat multe rezultate frumoase: pe lângă faptul că în mulți ani consecutivi am obținut rezultate deosebite în cadrul olimpiadelor școlare, mai mulți dintre elevii mei cântă pe scenele operelor din țară și străinătate. În cadrul Liturghiei de hirotonire îi aștept pe doi dintre elevii mei să cânte.

Ca diacon, voi predica Cuvântul lui Dumnezeu cu autoritatea primită prin acest Ordin și îmi voi oferi întreaga capacitate ca să  încurajez credincioșii pentru o viață spirituală adevărată, urmând cu fidelitate învățătura lui Isus, alături și în ascultare față de PS Eugen și de părintele paroh Marius Leabu.

Un profesor diacon nu poate să fie asemenea unui profesor obișnuit, scopul lui va fi mereu mai înalt în ceea ce privește învățătura și formarea, el dorește nu doar ca elevii săi să știe ci, mai mult, să dobândească mântuirea.

Cum vă ajută experiența de profesor, în special lucrul cu tinerii, în pregătirea pentru vocația diaconatului?

Experiența de profesor mă ajută de fiecare dată când particip ca formator în cadrul întâlnirii cu tinerii. Mulți ani am dirijat corul de tineri din Parohia Calvaria și am reușit, alături de ei, să animăm liturghiile cu mult succes.

Acest lucru reprezintă pentru mine speranța că voi putea, ca diacon să îi reunesc în diverse activități, cu scopul de a-l lăuda pe Dumnezeu și a dobândi o înțelepciune adevărată.

Ce sarcini speciale veți avea ca diacon în parohia dumneavoastră? Cum vă imaginați activitatea în slujirea de diacon?

Slujirea liturgică alături de părintele paroh este principala mea misiune, atât în parohia Calvaria cât și în cele două filiale, Sâi și Homorodu de Jos. De asemenea, mă voi ocupa și de corul tinerilor.

Slujirea ca diacon este diferită pentru fiecare în parte, în funcție de talentele și puterile fiecăruia. Eu încerc să ascult glasul lui Dumnezeu și să devin cât mai sensibil la ceea ce el mă îndeamnă, în liturgie, caritate și misiune.

În opinia dumneavoastră, cum și prin ce ar trebui o persoană consacrată să îl reprezinte pe Cristos în mijlocul oamenilor?

O persoană consacrată este invitată să se asemene cât mai mult cu Mântuitorul, în rugăciune și în disponibilitate față de nevoile celorlalți, totodată dorește să crească în înțelepciune și în har, în acest fel dând o mărturie puternică cu propria sa viață despre Cristos.



Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: