2024. noiembrie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2024. noiembrie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

Dieceza se roagă

2020. noiembrie. 11.

Mai mult de 250 de persoane se roagă pentru personalul medical dar şi pentru bolnavii a celor 200 de secţii ale spitalelor de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare.

Pe exemplul Diecezei Romano-Catolice de Vác – unde s-au recrutat persoane care să se roage pentru bolnavii din spitale – în Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare s-a organizat rugăciunea pentru bolnavii diferitelor secţii din spitalele de pe teritoriul diecezei (teritoriul Judeţelor Satu Mare şi Maramureş aproape în întregime), dar şi pentru personalul medical, aparţinătorii acestora. Gáspár Annamária, referent pentru pastoraţia bolnavilor, promotor al acțiunii a spus în legătură cu organizare, că prima dată s-a făcut o evaluare a secţiilor și departamentelor spitalelor: în total 200 din spitalul vechi, -nou, -de boli infecţioase, -TBC din Satu Mare, Spitalul Municipal din Carei, spitalul judeţean, spitalul de boli infecţioase, spitalul TBC din Baia Mare, spitalul municipal din Sighetu Marmaţiei, spitalul din Borşa, din Negreşti Oaş, şi din Vişeu de Sus. Secţiile au fost împărţite între preoţii, călugării, membri comunităţilor ale diferitelor parohii, personalul episcopiei, membrii organizaţiilor spirituale şi de caritate, și voluntarii (tineri, adulţi, în vârstă, familii) diecezei.

Aceștia, aşadar se roagă zilnic pentru bolnavii a anumitor secţii, dar şi pentru personalul medical, respectiv aparţinătorii acestora. Din listă nu lipseşte nici personalul laboratorilor, a centrelor de transfuzii, a secţiilor de sterilizare, radiologie şi imagistică, patologie, farmacie, aparţinătorii acestora, personalul de la ambulanţă, UPU, SMURD, respectiv bolnavii care sunt încredinţate lor. Cineva se roagă în special pentru ei, zi de zi, timp de trei luni – în prima distribuire. Rugăciunea a celor 250 de persoane este îmbrăţişată de episcopul Eugen Schönberger, care la rândul lui se roagă pentru toţi bolnavii şi cadrele medicale de pe teritoriul diecezei, dar şi pentru cei care se roagă pentru aceştia.

Vizitatorii voluntari la bolnavi țin legătura cu bolnavii, iar preoții pot ajunge cu sacramentele la bolnavii din diferite spitale și în timpul pandemiei, dar în momentu de față s-a considerat, că e nevoie de mai multă implicare în rugăciune. Așa a luat ființă inițiativa de a se ruga pentru fiecare secție din fiecare spital, clinică (...) în parte. Gáspár Annamária a accentuat, este pentru prima dată când s-a organizat o astfel de acțiune, dar care se va putea continua în viitor. Participarea la rugăciune nu este una strictă, astfel oricine se poate alătura în continuare – fără a anunța dorința lui –, care poate să acorde timp în fiecare zi să zică o zecime din Sfântul Rozariu, sau orice altă rugăciune pentru un anumit grup sau o anumită secție – de exemplu pentru secția de oncologie a spitalului vechi din Satu Mare. Rugăciunea își atinge țelul cu siguranță și aduce har nu doar acelor persoane pentru care se zice rugăciunea, dar și acelora care o zic. Cum întâlnim și în Biblie “de fapt, toate sunt pentru voi, pentru ca, înmulţindu-se harul, să sporească aducerea de mulţumire prin cât mai mulţi spre gloria lui Dumnezeu” (2Cor 4,15) – a mai adăugat referentul pentru pastorația bolnavilor.

Ilustrație

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: