2016. mai. 17.
Mai puţin de o lună a mai rămas pentru redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit. Conform articolului 84, alin. 2 din Codul Fiscal, orice contribuabil poate dispune de direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, plătit statului, către orice organizaţie non-guvernamentala - asociaţie, fundaţie etc. - doreşte. Este important de ştiut, că în cazul în care contribuabilul nu oferă aceşti 2% unei organizaţii, banii rămân la stat.
De aceea şi Episcopia Romano Catolică de Satu Mare încurajează contribuabilii să ia o decizie în această privinţă şi să ofere această parte din impozitul pe venit unei organizaţii non-guvernamentale. Sub egida Episcopiei, lângă parohii, mai multe organizaţii au programe şi acţiuni sociale, şi pot beneficia de aceşti 2%.
Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare are 26 de unităţi cu servicii sociale numai în Judeţul Satu Mare. Aceştia sunt: Centrul de Resurse pentru integrare socială şi profesională; Cantina Socială; Centrul Social Deschis „Casa Prieteniei", care este un centru de zi pentru şcolari; Centrul de zi "Don Bosco", care aşteaptă copiii preşcolari; centrul de integrare Sfântul Martin din Turulung şi centrul de zi Integretto, care primeşte copiii cu vârsta preşcolară şi şcolară; Centrul de Reabilitare "Sf. Iosif", care primeşte copii cu tulburări de dezvoltare şi/sau dizabilitate proveniţi din familii cu grad crescut de vulnerabilitate cu vârsta cuprinsă între 0 şi 7 ani; Centrul de integrare prin terapie ocupaţională pentru tineri cu dizabilităţi „Casa Perla" din Homorodu de Jos; Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale "Sf. Terezia" din Carei; centrele de îngrijire la domiciliu din Satu Mare, Carei, Ardud, Homorodu de Jos, Petreşti, Beltiug şi Tăşnad; centrul de zi "Speranța" şi centrul "Sf. Iacob" din Satu Mare, respectiv cel din Carei şi Turulung, care oferă celor vârstnici diferite activităţi.
Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare a avut 4 486 de ajutaţi în anul 2015, dar indirect - prin includerea familiilor beneficiarilor - acest număr creşte. În acest an, din suma primită din redirecţionări Caritas va ajuta familiile cu probleme sociale. Cei care oferă instituţiei 2% din impozit, se vor alătura ajutorării cu mâncare a familiilor - organizaţia împarte zilnic 800 de porţii de alimente.
Surorile de Caritate Sf. Vicenţiu de Satu Mare au înfiinţat Centrul Fericitul Scheffler János în anul 2012. Centrul foloseşte echipament modern şi cele mai noi metode în reabilitare şi dezvoltare, şi oferă consultaţii de psihiatrie pediatrică, intervenţie logopedică, evaluarea stării sistemului nervos şi intervenţii terapeutice senzorio-motorii (TSMT), terapie specifică pentru autism, intervenţie psihopedagogică, kinetoterapie, hidroterapie pentru copii, terapii DSMG şi Pfaffenrot. În anul 2015 au avut 339 de evaluări şi 11 315 de terapii, lunar au ajutat în medie 226 persoane.
Asociaţia Sfânta Rita îşi desfăşoară activitatea din anul 2005 în Parohia Sfântul Ioan (Hildegarda) de lângă Piaţa de alimente nr. 2, şi ajută copiii proveniţi - 55 la număr - din zonele sărace din acea parte a oraşului. Are un centru de zi în care copiii îşi pot efectua temele de acasă. Ei primesc şi mâncare caldă, dar sunt copii, care într-o anumită perioadă a anului stau permanent în casele fundaţiei. Copiilor dar şi a familiilor lor le este de mare ajutor acea mâncare şi hainele pe care primesc de la Asociaţia Sfânta Rita.
Filiala Satu Mare a Serviciului de Ajutor Maltez are un centru de zi pentru copiii nevoiaşi în clădirea Episcopiei Romano Catolice de Satu Mare de pe Bulevardul Traian. Centrul Social Sfântul Iosif aşteaptă copiii în Casa "Domus Lazarus" cu mâncare caldă, ei îşi pot rezolva temele, se pot spăla, dar pot curăţa şi hainele - familiile copiilor profită de această posibilitate şi îşi spală hainele în Centru. Lângă acestea, Serviciul de Ajutor Maltez distribuie regulat alimente pe stradă, ţine contact cu familiile nevoiaşe, cărora le oferă şi haine la începutul a fiecărui anotimp. Pe timp de iarnă, în nopţile geroase efectuează patrule pe stradă, transportând oamenii străzii la adăposturi, iar care nu doresc să fie transportaţi, primesc ceai cald şi mâncare.
În 2015, Serviciul de Ajutor Maltez a avut 580 de copii în vizor, dar numărul beneficiarilor serviciilor este mult mai mare privind şi familiile celor ajutaţi.
Surorile Piariste au o casă de tip familial şi un cămin de zi în Carei, complexul îşi poartă numele Oasis Mater Celestina. Douăzeci şi cinci de copii şi-au găsit familie în casa surorilor - fete şi băieţi, cărora acesta este poate singura posibilitate -, şi mai mult de 40 de copii frecventează căminul de zi, unde îşi rezolvă temele, se joacă şi învaţă împreună, dar primesc şi o masă caldă. Cel mai mic copil a surorilor acum împlineşte trei anişori, iar cea mai mare fată a trecut de 18 de ani. Dar surorile le urmează viaţa tinerilor, le ajută şi după împlinirea acestei vârste, iar cei care şi-au întemeiat deja familia lor proprie, se întorc regulat la surori, le vizitează frecvent.
Tot în Carei, de mai mult de cinci ani primeşte copiii proveniţi din familiile cu probleme sociale Centrul de Integrare Stella Maris. Acesta, în casa Domus Klaus Winter are o grădiniţă şi un centru de zi, care sunt vizitate zilnic de cincizeci de copii. Mulţi îi zic doar "centrul ţiganilor" instituţiei de pe Strada Tireamului, care se mândreşte de o colaborare bună cu comunitatea romă - ţine legătură strânsă cu familiile copiilor, le ajută în obţinerea documentelor, în cooperarea cu instituţiile statului.
Organizaţiile şi instituţiile amintite ale Episcopiei Romano Catolice de Satu Mare, împreună ajută mai mult de opt mii de persoane în Judeţul Satu Mare în mod direct. Dar acest număr ar creşte, dacă am include şi ajutaţii grupurilor de diaconat ale diferitelor parohii sau persoanele ajutate de vizitatorii voluntari la bolnavi. Cu fiecare persoană ajutată creşte calitatea vieţii a familiilor lor, a comunităţilor din care provin.
Datele necesare redirecţionării a 2% din impozitul pe venit:
În formularul 230, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare se trece ca "Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare". Acesta are codul fiscal 4960929, iar contul bancar: RO 80 RNCB 0221011282140001.
Centrul Fericitul Scheffler János puteţi ajuta prin Asociaţia Surorile de Caritate Sf. Vicentiu. Codul de identificare fiscală este 10218054, iar contul bancar: RO 87 OTPV 280000729983RO01.
Asociaţia Sfânta Rita Satu Mare are codul fiscal 22369174 şi contul bancar: RO 51 BTRL 0310 1205 D333 33XX .
Cine ar vrea să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit Serviciului de Ajutor Maltez Sucursala Satu Mare are de introdus în formular codul fiscal 12350387 şi contul bancar RO 18 BRDE 310 SV 02777393100.
Munca Surorilor Piariste poate fi ajutată prin asociaţia lor - Asociatia Congregatia Surorilor Piariste, care are codul fiscal 17187362 şi contul bancar RO 69 BTRL RONCRT 0301526601.
Centrul de integrare Stella Maris primeşte ajutorul Dumneavoastră prin Parohia Romano Catolică nr. 2 Carei. Acesta are codul fiscal 9036598 şi contul bancar: RO 82 RNCB 0222110482650002.