2024. decembrie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2024. decembrie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

Biserica, ca o mamă bună și-a hrănit copiii de la Masa Cuvântului și a Euharistiei - binecuvântarea Catedralei din Satu Mare

2021. august. 24.

De-a lungul istoriei, marile Catedrale și Ctitorii au fost rezultatul muncii perseverente și răbdătoare a credincioșilor din dieceze. Astfel, și Catedrala, sfințită în 1837 de episcopul Hám János, constituie o mărturie a credinței și sacrificiului localnicilor, fiind nu numai prima clădire monumentală din Satu Mare, care servește și astăzi ca biserică, ci contribuind și la înfrumusețarea imaginii orașului.

Înainte de începerea Liturghiei Solemne, Excelența Sa Episcopul Eugen Schönberger i-a salutat în mod festiv pe demnitarii Bisericii, pe reprezentanții politici ai autorităților locale, centrale și din străinătate, prezenți la eveniment. Vicarul episcopal, dr. Ferenc Hankovszky și Andrea Koncz, managerul de proiect, au prezentat principalele etape ale renovării Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare.

Scopul proiectului, depus în noiembrie 2016 în cadrul Programului Operațional Regional al Uniunii Europene, l-a constituit păstrarea pe termen lung a valorilor artistice ale Catedralei, îmbunătățirea mediului înconjurător din centrul vechi al orașului și creșterea numărului de turiști și pelerini care vizitează Catedrala. Investiția, în valoare totală de 14 milioane de lei, a fost susținută, pe lângă Programul Operațional Regional al Uniunii Europene, și de guvernele României și Ungariei.

În timpul lucrărilor au fost renovate exteriorul și interiorul clădirii: vechiul acoperiș de tablă a fost înlocuit cu aproximativ 2.500 metri pătrați de cupru, întreaga fațadă a fost reînnoită, iar elementele din piatră și metal au fost restaurate. Băncile bisericii au fost renovate, tencuiala pe bază de ciment a fost îndepărtată, fiind înlăturată igrasia din pereți. De asemenea, cu excepția sanctuarului, a fost reînnoită pardoseala, iar sistemul de încălzire a fost modernizat. Curtea bisericii a fost regândită, prin amenajarea unei noi centrale termice și toalete.

La începutul Sfintei Liturghii Solemne, Excelența Sa Episcopul Eugen Schönberger a stropit  cu apă sfințită biserica proaspăt renovată, care a fost binecuvântată și oferită protecției lui Dumnezeu și slujirii liturgice. În același timp, în omilia sa, le-a reamintit celor prezenți că: „Sărbătoarea de astăzi nu este despre niște pietre neînsuflețite și nici despre rememorarea unui eveniment istoric, ci reprezintă celebrarea prezenței permanente a lui Dumnezeu și a relației vii dintre Dumnezeu și om. Este un dar al harului, în care credincioșii pot descoperi misterul matern al Bisericii”.

În fiecare biserică un loc de cinste îl ocupă baptisteriul, izvorul din care se naște poporul creștin, asemeni pântecului mamei. De fiecare dată când un copil sau un adult este botezat, se întărește legătura de comuniune, pentru că toți se nasc din nou din pântecul curat al aceluiași izvor divin. În acest loc, Biserica, ca o mamă bună, își hrănește copiii de la masa Cuvântului și a Euharistiei, întrucât Catedralele episcopale, ca bastioane ale credinței creștine, sunt templele principale ale bisericilor diecezane și păzitoarele autenticei Evanghelii.

Episcopul Eugen a subliniat că este sarcina fiecărei comunități creștine să construiască o biserică, dar nu doar o biserică de piatră, ci o biserică spirituală, formată dintr-o comunitate de oameni în mijlocul cărora locuiește Dumnezeu.

„Este sarcina de veci a fiecăruia dintre noi ca să iubim Biserica și să ne iubim unii pe alții. Atunci Dumnezeu va locui cu drag în mijlocul nostru și binecuvântarea Lui va fi mereu peste bisericile noastre și peste noi." – sunt ideile cu care ierarhul și-a încheiat predica.

După Sfânta Liturghie, au urmat alocuțiunile festive susținute de invitați.

Primul a luat cuvântul Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, care a declarat că a fost încântat să accepte invitația episcopului Eugen pentru a putea transmite celor prezenți urările Papei Francisc, întrucât Catedralele sunt întotdeauna un semn vizibil al Bisericilor locale, unde este prezentată jertfa plăcută lui Dumnezeu în deplină comuniune cu Biserica universală.

„Ori de câte ori intrați în această Catedrală, amintiți-vă că lumea am primit-o de la Dumnezeu doar ca pe un lăcaș temporar, însă Cerul ca pe o destinație eternă. (...) Noi suntem acele pietre vii din care se clădește Biserica lui Cristos (...) Ne invită și ne adună pentru a ne hrăni cu adevărata hrană a Spiritului, propriul său trup, pe care ni-l dăruiește la fiecare Liturghie, și El este cel care astăzi ne privește în mod special alăturându-ni-se". - a declarat trimisul personal al Sfântului Părinte.

ÎPS, Aurel Percă, Arhiepiscop - Mitropolit de București, și-a exprimat în primul rând bucuria că a putut participa la binecuvântarea noii Catedrale, care a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, și, nu în ultimul rând, a transmis urările de bine și laudă, în calitatea sa de președinte al Conferinței Episcopilor din România, felicitându-l pe episcopul nostru, care s-a preocupat ca această Catedrală să devină atât de frumoasă. A subliniat faptul că această Catedrală este mai frumoasă atunci când se umple cu pietrele vii, pentru a-L lăuda pe Dumnezeu. În încheiere a reamintit cuvintele Psalmistului: „Un lucru cer de la Domnul și pe acesta îl caut: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieții mele” (Ps 27, 4)

Dr. Zsolt Semjén, viceprim-ministru al Guvernului maghiar, a adus în fața credincioșilor modelul de viață al Regelui Ștefan, patronul Diecezei noastre, sărbătorit cu o zi înainte, menționând că: „Fondatorul națiunii noastre a oferit Fecioarei Maria, la sfârșitul vieții, țara și Sfânta Coroană, chemându-ne pe toți să modelăm istoria poporului nostru într-o istorie a mântuirii". Cu mândrie a menționat faptul că Diecezele create prin eforturile de organizare ecleziastică ale primului nostru rege au supraviețuit și după o mie de ani, amintind și faptul că el a fost cel care ordonase ca la fiecare zece sate să se construiască câte o biserică. În ultimii 10 ani, Guvernul Ungariei a renovat peste trei mii de biserici și a construit peste o sută de biserici noi în Bazinul Carpatic.

Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a declarat că ridicarea unei noi biserici sau renovarea uneia vechi este întotdeauna un eveniment deosebit, care transmite unul dintre cele mai bune mesaje pentru lumea de astăzi, în care cultura creștină și rădăcinile sale sunt puse sub semnul întrebării, relativizate sau chiar propuse spre desființare, fiind înlocuite de sloganul "trăiește pentru azi". Dar societățile care au renunțat la timpul sacru în favoarea timpului profan își vor nega mai devreme sau mai târziu trecutul. "Sărbătoarea de astăzi este o dovadă că acolo unde se construiește o biserică nouă, unde se renovează o biserică veche, unde este loc pentru nou alături de vechi, unde ziua de mâine se construiește pe cea de ieri și unde rădăcinile subțiri, sau firele subțiri ale vieții rămân vii, există o comunitate puternică, care poate supraviețui, care poate crea, care poate planifica." - a încurajat viceprim-ministrul.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice și Administrației, participant și el la Liturghia solemnă, și-a construit discursul pe triada rădăcini – valori – viitor. Sărbătorirea renovării Catedralei arată cum putem să ne construim viitorul acum, bazându-ne pe trecut, consolidându-ne rădăcinile și arătând valorile comunității.

Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a adresat mulțumiri speciale Excelenței Sale episcopului Schönberger, care, prin renovarea Catedralei, a păstrat spiritul, tradiția ziditoare care l-au caracterizat pe Hám János și a umplut de efervescență pietrele uscate, reci și frumoase, care acum radiază viață pentru toți locuitorii orașului.

Primarul Gábor Kereskényi a reamintit tuturor că sărbătoarea de astăzi este o întâlnire a trecutului, prezentului și a viitorului, între cei 184 de ani de istorie modernă a orașului și sperăm sutele de ani care vor urma. Biserica Romano-Catolică a fost întotdeauna o ziditoare a orașului, iar acest lucru se întâmplă și astăzi, când Biserica dă din nou un exemplu prin renovarea unei clădiri istorice. Contrar noilor tendințe ideologice, există încă unii care cred că viitorul nostru se află într-o Europă bazată pe valori creștine, în care biserica și comunitatea se reunesc și își proclamă valorile universale și eterne.

Evenimentele de sâmbătă s-au încheiat cu mulțumirile Episcopului adresate tuturor celor care, prin cuvintele de încurajare și apreciere, au fost alături de comunitatea romano-catolică sătmăreană. Episcopul și-a exprimat recunoștința pentru rugăciunile, sprijinul financiar și munca tuturora, făcute în favoarea renovării Catedralei. De asemenea, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la organizarea Sfintei Liturghii și a festivității.

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: