2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

Au evaluat și au plănuit

2017. noiembrie. 21.

Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare a prezentat enoriașilor noul plan pastoral într-o întâlnire cu diferiții conducători de grupuri.

Zilele pastorale – așa s-a numit evenimentul din 17 și 18 noiembrie, care a reunit enoriași ai Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare din toate decanatele acesteia, prin diferiții conducători de grupuri. Scopul evenimentului a fost evaluarea ultimilor patru ani pastorali, și totodată, introducerea noului plan. Vineri seara, evenimentul a început cu o sfântă liturghie la biserica Hildegarda, oficiată de episcopul PS. Eugen Schönberger, iar predica a fost rostită de Vízi Elemér SJ, provincialul ordinului iezuit din Ungaria. Amândoi au vorbit despre importanța recunoștinței, a oferirii timpului pentru a privi în trecut cu recunoștință. Provincialul iezuit a cerut enoriașilor totodată implementarea viziunii lui Dumnezeu, căutând voința lui, încercând a înțelege planul lui cu noi. “În această lume, Dumnezeul acționează prin iubire, creând comunități în iubire. Când simțim ceva din acțiunea lui, iubirea lui ne atinge, ne și transformă în așa fel, încât nu mai putem trăi altfel, decât cu recunoștință față de tot ce ne înconjoară. Din această recunoștință se naște viață.”

După sfântă liturghie, întâlnirea a continuat în Convictul Sfântul Alois, unde participanții au analizat împreună Anul Comuniunii în Cristos, au ascultat mărturii despre viața comunităților din perioada apusă.

Sâmbătă dimineața au privit deja în viitor, secretarul episcopului Barta Barnabás a prezentat anul tematic care începe în Advent: Anul harului. Cu acest titlu se vor întâlni enoriașii diecezei, pe calendare, banere, afișe, iar ca și conținut, vor găsi multe programe, căi spirituale pentru a aprofunda credința, pentru a privi și descoperi harul lui Dumnezeu. Trei ani va ține acest program, în primul an axându-se pe descoperirea harului în viața tinerilor, apoi în al doilea an în cadrul famillilor și în al adulților, iar în al treilea an în viața celor înaintați în vârstă, respectiv în viața bolnavilor. Se vor continua și exercițiile spirituale de aprofundare a credinței, pentru acestea s-a făcut deja materialul ajutător.

Despre har, Vízi Elemér SJ le-a ținut o prezentare acelor 170 de persoane prezente, dându-le ca și exemplu pe Isus, care intră în viața oamenilor, aducând lumină. „Harul lui Dumnezeu e astfel ca și lumina, care ne călăuzește în viață, ca să putem participa în lucrarea Atotputernicului. Ca lumină, este prezentă și în noi. Nu suntem îndepărtați astfel de Dumnezeu, ci depinde doar de noi să îl găsim, să îl recunoaștem.”

După prezentare, participanții s-au dus la discuțiile în grupuri: preoții, apoi enoriașii împărțiți în trei grupuri, privind afinitățile lor față de tema celor trei ani, care urmează. Fiecare grup a formulat concluziile discuților în forma unor rugăciuni, pe care le-au citit apoi în plen. În încheiere, episcopul Eugen Schönberger a cerut enoriașilor să lase harul lui Dumnezeu să pătrundă în ei. „Ar fi bine să conștientizăm, că trăim în prezența lui Dumnezeu. Cum firele pătrund în țesut și îl alcătuiesc, așa și harul lui Dumnezeu e în toată creația lui. Pentru Dumnezeu noi suntem cei mai importanți. De aceea, Anul harului ne îndeamnă să conștientizăm prezența și iubirea lui Dumnezeu. Ne îndeamnă să respirăm conștientizând faptul că există aerul curat, fără de care nu putem trăi. Tot așa ne înconjoară și harul, fără de care nu am putea exista.”

În Dieceza Romano Catolică de Satu Mare, Anul harului începe cu Adventul din acest an.

 

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: