2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !
2025. ianuarie. 22. Felicitam pe cei cu numele !

COMUNICATE DIECEZANE - 2021 / VII.

P 630 / 2021.

 

COMUNICATE DIECEZANE - 2021 / VII.

 

Dragi confrați preoți și călugări, onorate călugărițe, iubiți credincioși!

Cred că este familiară preocuparea papei Francisc de a deschide Biserica spre credincioși ca, astfel, să implice într-o măsură cât mai mare fiecare membru al Bisericii în organizarea vieții acesteia. El obișnuia să spună: Biserica și păstorii ei să aibă ”miros de turmă”, adică păstorii să slujească învârtindu-se în mijlocul turmei, să trăiască în turmă. O manifestare nouă a acestei preocupări este inițiativa demarată de Sfântul Părinte acum o săptămână, la care ne invită pe toți să participăm activ.

În Anul Providenței din dieceza noastră, Sfântul Părinte adresat o nouă chemare lumii creștine, pe lângă Anul Familiei și Sfântului Iosif, care ne privește și pe noi. Pregătind Sinodul ordinar al Episcopilor din 2023, a anunțat pentru perioada 2021-2023 un parcurs sinodal extraordinar universal, pe care l-a inaugurat la data de 9 octombrie.

După ceremonia de deschidere desfășurată la Roma, astăzi începe în toată lumea etapa diecezană a sinodului, pe care o inaugurează episcopul diecezan din fiecare reședință episcopală. Noi vom cere în cadrul sfintei liturghii episcopale de la ora 11 harul luminător al Spiritului Sfânt pentru sinod. 

Cuvântul sinod reprezintă un drum parcurs împreună. Procesul sinodal actual, pe care ni-l asumăm, este ghidat de o întrebare de bază: cum are loc acest ”drum parcurs împreună” la diferitele niveluri – de la cel local, adică începând de la cea mai mică parohie până la nivelul universal – care-i permite Bisericii proclamarea Evangheliei, și cum ne îndrumă Spiritul astfel încât să creștem ca Biserică sinodală?

Redescoperirea rădăcinilor sinodale ale bisericii implică acel proces, în urma căruia trebuie să ne familiarizăm împreună, plini smerenie, cu modul în care Dumnezeu ne cheamă, și cum să trăim ca biserică în mileniul al treilea. 

Scopul Sinodului 2021–2023 nu este să înlocuiască, ci să completeze sărbătorile și procesele sinodale aflate deja în desfășurare, întrucât același Spirit al lui Dumnezeu conduce și modelează Biserica, atât la nivel local, cât și regional și global.

În această lumină, scopul sinodului actual este să ascultăm, ca întreg popor al lui Dumnezeu, ce mesaj transmite Spiritul Sfânt Bisericii. Facem acest lucru ascultând împreună Cuvântul lui Dumnezeu din Scriptură și din tradiția vie a Bisericii și, apoi, ascultându-ne unii pe alții, și mai ales pe cei marginalizați, recunoscând semnele vremurilor. 

De fapt, dragii mei frați și surori, nu este nimic neobișnuit în acest demers, întrucât în ​​dieceza noastră am pregătit temele sinodului nostru diecezan într-un astfel de mod sinodal, adică discutându-le în grupurile de lucru parohiale. Apoi, referitor la anii noștri tematici, am discutat anumite subiecte în același mod sinodal. Acum, la chemarea Sfântului Părinte, trebuie să continuăm în același fel, privind doar puțin mai departe de curtea casei noastre, adică de la parohia și dieceza noastră, spre întreaga biserică universală. Întrucât suntem cu toții unși de același Spirit Sfânt ca să avem parte, fiecare în felul nostru,  de puterea lui Cristos, ca preot, rege și profet, iar ascultând de acest Spirit Sfânt, să căutăm împreună, ascultându-ne unii pe alții, noile căi ale proclamării Cuvântului lui Dumnezeu, care corespund cel mai bine omenirii din cel de-al treilea mileniu. Vă încurajez pe toți să continuați să meditați și să discutați temele Anului Providenței cu un entuziasm reînnoit și, ascultându-vă reciproc, să fiți atenți la îndrumările Spiritului Sfânt, iar observațiile să le formulați, să le scrieți și să le transmiteți Biroului pentru laici al Episcopiei.

Dragi frați și surori, să fie acest sinod o perioadă locuită de către Spirit! Pentru că avem nevoie de Spirit, de neîncetata nouă suflare a lui Dumnezeu, care ne eliberează de orice închistare, reînvie ceea ce este mort, rupe lanțurile și emană bucurie. Spiritul Sfânt este acela care ne conduce încotro Dumnezeu dorește să ne îndreptăm, și nu către ideile și gusturile noastre personale - spune Papa Francisc. Iar eu mă rog Spiritului Sfânt-Dumnezeu împreună cu Sfântul Părinte și cu voi : „Vino, Spirite Sfinte! Inspiră limbi noi și pune cuvinte de viață pe buzele noastre: ferește-ne să devenim «o Biserică muzeu», frumoasă, dar mută, cu mult trecut și puțin viitor. Vino printre noi, pentru ca în această experiență sinodală să nu ne pierdem entuziasmul, să nu diluăm puterea profeției și să nu ne coborâm la discuții inutile și neproductive. Vino, Spiritul iubirii, deschide-ne inimile ca să îți auzim glasul! Vino, Spiritul sfințeniei, înnoiește sfântul Popor credincios al lui Dumnezeu! Vino, Spirite Creator, înnoiește fața pământului! Amin”

 

†  Episcopul Eugen

 

Satu Mare, 17 octombrie 2021, în Duminica a 29-a de peste an

Anul tematic:

Viaţă în spiritualitate: