P 760 / 2020.
Îi rog pe confrații preoți să citească textul următor în locul omiliei la toate sfintele liturghii din data de 29 noiembrie!
Dragi confrați preoți, frați călugări și surori călugărițe,
Iubiți credincioși în Cristos!
Începem un nou an liturgic. Ne-am obișnuit deja să facem, în aceste momente, o trecere în revistă, pentru că este bine să ne amintim de unde am pornit. În același timp, în prima duminică de Advent, privim înainte și facem cunoștință cu noul an tematic pastoral și obiectivele acestuia.
Dragi Frați și Surori, nu putem uita anul 2004, cu jubileul celor 200 de ani de la întemeierea diecezei noastre. Încoronarea suitei de manifestări a constituit-o închiderea Sinodului Diecezan proclamat de episcopul de fericită amintire Pál Reizer. În vederea menținerii elanului din timpul lucrărilor de pregătire și închidere a Sinodului, am și lansat din următoarea primă duminică a Adventului seria planurilor pastorale. Am elaborat un ciclu de planuri pastorale pe 10 ani - probabil mulți ne amintim de acest eveniment - ca în primii 5 ani să ne scufundăm în Dumnezeu, iar în următorii 5 să ieșim la suprafață în slujirea aproapelui – așa cum ne-a recomandat la acea vreme și profesorul de teologie austriac Paul Zulehner. Grupul de lucru al Biroului Pastoral a asigurat în mod constant stimulentele și temele elaborate pentru cei care au dorit să se racordeze la aceste programe. Cei 10 ani au trecut rapid și, ceea ce am experimentat în acest răstimp, a fost realitatea că lumea noastră se transformă mult mai repede și este cu siguranță destul de dificil să răspundem la noi și noi provocări pe baza unui concept de acum 10 ani. De aceea, următoarele două planuri pastorale elaborate au fost restrânse la câte 2 ani, având ca teme Dăruirea de sine, respectiv Comuniunea în Cristos. Acestea au fost urmate de Anul Harului planificat pentru o perioadă de 3 ani. La întâlnirile pentru aprofundarea credinței ne-am străduit, în cadrul unor grupuri, cu ajutorul caietelor care au abordat diferite teme, să ne îmbogățim în cunoaștere și spiritualitate prin intermediul schimburilor de impresii. Aceste întâlniri pentru aprofundarea credinței ne-au invitat la o minunată aventură - preoți, călugări, călugărițe și laici deopotrivă. Drumul pe care l-am parcurs împreună a fost frumos. Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru toate harurile de care am avut parte în toți acești ani! Din păcate, ultimul an nu s-a bucurat de succesul planificat, întrucât a intervenit epidemia de coronavirus. Cea mai mare parte a întâlnirilor și programelor planificate nu a mai avut loc. Dar nici acest impas nu ne-a împiedicat în convingerea fermă că eforturile trebuie continuate. Temele întâlnirilor pentru aprofundarea credinței au fost elaborate astfel încât, atunci când vom avea din nou posibilitatea să ne întrunim, activitatea să meargă mai departe.
Fraților și Surorilor! Anunțarea noului nostru plan pastoral va fi făcută, de asemenea, în acest an într-un mod ieșit din comun. Nu putem organiza Zilele Pastorale, care ar fi constituit o ocazie solemnă de închidere a Anului Harului și o proclamare a noului an tematic, dedicat Providenței Divine, cu o durată de 3 ani. Planul pastoral al Anului Providenței, care demarează în prima duminică din Adventul anului 2020, conferă, de fapt, ”un nume și un chip” credinței noastre în providență. Prezintă, explică și, în același timp, conștientizează în câte moduri și cât de creativ este Dumnezeu Întreit în viața noastră, a tuturor.
Fișa de conținut a ciclului de trei ani este următoarea: Dumnezeu cel Providențial, prin creația Sa unică și neîntreruptă, VREA omul, pe care, nu doar că l-a creat, îl creează, ci îl însuflețește și îl susține. Iar pentru om vrea viață în comunitate – ca familie, națiune, societate și Biserică.
Motto-ul anului tematic: În palma lui Dumnezeu
Simbolul Anului Providenței, pe care îl putem întâlni pe afișe, calendare, autocolante pentru lumânări, este menit să reprezinte acea unitate dinamică și armonie lăuntrică, care izvorăsc din unitatea ontologică a creației și providenței, din dragostea eternă a lui Dumnezeu.
Dragostea lui Dumnezeu îmbrățișează cu delicată tandrețe lumea creată. Aceasta este reprezentată de mâna – simbol al dragostei Sale smerite, aplecate spre noi și al bunătății Sale dătătoare de viață - care menține unită întreaga compoziție.
În palma lui Dumnezeu – așa cum citim în motto – este purtat omul creat după chipul și asemănarea Sa, care prin viața, munca, rugăciunile sale îi mulțumește lui Dumnezeu pentru frumusețea, bogăția lumii create. Acest lucru este reprezentat de mâinile ridicate pentru rugăciune și mulțumire.
Și culoarea speranței, verdele, apare pe afiș, care simbolizează nu doar lumea văzută, ci și viața eternă. Căci Dumnezeu, nu doar că îl cheamă la viață, îl păstrează, îl animă pe om, ci ar dori să-l răsplătească cu viață veșnică. Cristos s-a făcut om și a acceptat vulnerabilitatea și fragilitatea existenței umane, ca să ne dăruiască, tuturor acelora care au trăit aici pe pământ crezând în El, libertatea copiilor lui Dumnezeu și să pregătească un loc în împărăția veșnică a Tatălui.
Creația, providența și viața eternă sunt manifestările aceleiași iubiri divine a Sfintei Treimi, prin a cărei realitate, primită în inimile noastre, putem deja experimenta aici și acum gustul fericirii cerești. În acest sens ar vrea să ne ajute cei trei ani tematici care stau în fața noastră, pe care i-am numit Anul Providenței.
Deși racordarea comună pentru Anul Providenței din cadrul Zilelor Pastorale ce preced prima duminică din Advent nu va mai avea loc, vrem să compensăm această întâlnire de îndată ce circumstanțele o vor permite. Atunci va exista posibilitatea ca părinții parohi însoțitori ai grupurilor precum și credincioșii participanți să se familiarizeze cu materialele care ajută la tratarea anului tematic.
Sfântul papă Ioan Paul al II-lea și-a început pontificatul cu această exclamație încurajatoare: „Fraților, nu vă temeți!”. El, care a trecut prin ororile celui de-al II-lea război mondial, prin ateismul, brutalitatea și nedreptățile regimului comunist care a urmat, L-a descoperit pe Dumnezeul personal, consacrându-și Lui întreaga viață ca preot, episcop, iar apoi ca papă. Încurajarea sfântului papă este și astăzi la fel de actuală. Suntem plini de teamă, îngrijorare, nesiguranță. Cred că este deja timpul să privim la Dumnezeul purtător de grijă și să ne confruntăm cu învățătura Bisericii despre Providența Divină.
Credem că Dumnezeu, care a creat lumea și tot ce cuprinde aceasta, își înfăptuiește neîncetat planul Său perfect, atunci când o susține, o protejează și o conduce. Această lucrare o numim Providență Divină. Voia Sa se îndeplinește întotdeauna, dar se pune întrebarea dacă noi – făpturile sale inteligente – dorim să ne conformăm, să fim părtași ai acestei mari opere. Cu sau fără noi, scopul creației se realizează - gloria lui Dumnezeu și fericirea eternă a oamenilor. Dumnezeu a atribuit un loc și o sarcină tuturor, lucrurilor importante sau chiar nesemnificative. Planul Său cuprinde și cele mai mici detalii. El a calculat interacțiunile și conexiunile, legile naturii, ba chiar și libertatea omului. Aceasta este culmea măiestriei.
Probabil se cunoaște cum sunt țesute covoarele persane care acoperă în întregime pereții. Covorul persan este întins într-un cadru uriaș în timpul confecționării. Pe scările și cadrele din spatele covorului sunt așezați copii, care ajută la muncă. Maestrul lucrează la culori pe față și le strigă copiilor instrucțiunile. Se poate întâmpla ca unul dintre ei să facă o greșeală. Se știe că tocmai aceste nereguli atestă cel mai bine autenticitatea covoarelor persane. Și ce se întâmplă dacă băieții comit o greșeală majoră? Se spune că, în cele mai multe cazuri, meșterul nu le poruncește copiilor să îndepărteze firele necorespunzătoare. Dacă este un artist adevărat, încorporează defectul în tipar.
Cât de minunat reflectă acest fapt stilul de lucru al lui Dumnezeu! Noi oamenii lucrăm pe partea din spatele covorului și nu suntem în măsură să urmărim alcătuirea modelului. Noi înșine știm de câte ori țesem firul necorespunzător, de obicei cel negru, acolo unde Dumnezeu poate ar fi dorit roșu, galben sau alb. Mai mult decât atât, și lucrătorii așezați lângă noi greșesc. De câte ori nu ne ia ispita în stăpânirea ei și strigă: Există cineva pe partea cealaltă a covorului? Sau trebuie să repar singur încurcătura pe care am provocat-o eu și semenii mei? Și aceasta este o întrebare pentru mine: cât de mult trebuie modificată lucrarea dinainte planificată a Maestrului? Căci opera nu mai este cu siguranță așa cum a imaginat-o. Totuși sper – întrucât este un artist formidabil – că nu am stricat în întregime acel covor persan care înseamnă viața mea. Atunci când creația va fi complet terminată, Maestrul o va da jos de pe soclu și mă va pune înaintea operei pline de măreție. Abia atunci voi fi cu adevărat uimit de modul în care a reușit, cu uriașa sa capacitate creatoare, să mă împiedice să-I distrug complet capodopera.
Da, Frați și Surori! Pentru noi este o mare consolare credința în Providență. Credem că alături de noi este un Dumnezeu care ne iubește și vrea să ne mântuiască. Ne-a ales pe noi și ne-a dat un destin măreț, ne-a predestinat și planificat o viață frumoasă, prețioasă, iar în cele din urmă viața eternă. El dirijează istoria și viețile noastre. Nu doar că le conduce, dar le și protejează și le ajută. Așadar, să nu ne temem, ci să ne încredem în Dumnezeu, care este întotdeauna alături de noi cu harurile sale.
Dragii mei Frați și Surori! În anii Providenței putem asculta și discuta astfel de subiecte și altele asemănătoare lor, ne putem întări și îmbogăți reciproc cu ideile noastre. Mulțumesc colaboratorilor pentru ajutorul acordat în acest sens la alcătuirea materialele ajutătoare pentru diferitele teme. Iar dragilor mei confrați preoți și credincioși le doresc multe haruri în valorificarea lor.
Satu Mare, 29 noiembrie, în prima duminică din Advent,
Cu binecuvântarea mea arhierească:
† episcopul Eugen
P 761 / 2020.
Anexăm și rugăciunile universale pentru liturghia inaugurală. Îi rog pe confrați preoți ca să le folosească, ajutându-i și prin aceasta pe credincioșii noștri în conștientizarea temei noului an pastoral.
Rugăciuni:
Preotul: Fraților și Surorilor! Tatăl Ceresc ni l-a dat, cu atotcuprinzătoarea Sa providență iubitoare, pe Fiul Său unul născut, a cărui venire o așteptăm cu nerăbdare, pregătindu-ne pentru sărbătoarea nașterii Sale. Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru dragostea și bunătatea pe care le îndreaptă spre noi, îl rugăm să ne facă vrednici pentru primirea harurilor Sale.
1. Luminează-i, Doamne, cu harurile Tale pe Sfântul nostru Părinte, Papa Francisc, și pe episcopii noștri ca să-ți conducă întotdeauna poporul pe calea cea dreaptă.
2. Dă, Doamne, ca, așteptând a doua Ta venire, să fim întotdeauna gata să ne înnoim în adevăr și iubire.
3. Ajută-ne ca, în Anul Providenței, să Te cunoaștem din ce în ce mai bine, iar prin cuvintele și faptele noastre să depunem mărturie în Biserică și în lume despre bunătatea Ta providențială.
4. Dă, Doamne, să vedem grija Ta plină de dragoste în frumusețea și bogăția lumii create, dăruite nouă, și să-ți fim pentru aceasta întotdeauna recunoscători.
5. Doamne, care le-ai dăruit libertatea de fii ai lui Dumnezeu și le-ai pregătit un loc în împărăția eternă a Tatălui celor care Te iubesc, primește-i să se bucure de vederea feței Tale pe surorile și frații noștri răposați.
Tatăl nostru din Ceruri, călăuzitorul și ocrotitorul vieții noastre, care vrei să ne dăruiești nu doar o frumoasă viață pe pământ, ci și viața eternă, fă ca, învingându-ne temerile, să ne încredem în dragostea Ta providențială, cu care ești mereu alături de noi. Care viețuiești și domnești acum și în vecii vecilor. Amin.
Aceluiași scop îi servește și cartolina tematică atașată. Din păcate, din cauza situației epidemiologice, s-au limitat foarte mult posibilitățile de a coordona tema. V-aș ruga să împărțiți în cercurile de credincioși cartolinele atașate. Le mulțumesc în mod deosebit confraților preoți pentru ajutor și colaborare.
P 762 / 2020.
Îi rog pe confrații preoți să citească următorul apel la anunțurile de la sfârșitul fiecărei sfinte liturghii din data de 29 noiembrie!
Peste câteva zile, la 6 decembrie, vom fi în pragul unui eveniment foarte important al vieții noastre sociale: alegerile parlamentare din țara noastră. Biserica a primit de la Cristos misiunea de a vesti Evanghelia la toate popoarele.
Europa are mari probleme, doar îndurarea lui Dumnezeu ne poate salva. Din păcate, situația creștinilor se deteriorează și ea, dar în același timp se întărește dorința de reînnoire spirituală. Noi, creștinii, nu putem împărtăși altora disperarea. Suntem unii cu alții într-o comunitate a destinelor și suntem responsabili pentru configurarea viitorului. Prin urmare, pentru noi credincioșii, participarea la alegeri este o datorie de conștiință.
Să nu uităm - credința noastră creștină este în opoziție cu orice viziune liberală asupra lumii care atacă și batjocorește valorile de bază ale creștinismului, care neagă sfințenia vieții, familia bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și care - deși se referă în mod constant la drepturile omului – pune totuși, în același timp, în centrul atenției, dominația banului și capitalului multinațional. Papa Benedict al XVI-lea a scris în enciclica sa „Caritas in Veritate” că «umanismul care îl exclude pe Dumnezeu este un umanism inuman» (p. 78).
Este nevoie de o reală reînnoire, potrivit voinței lui Dumnezeu! Mă rog lui Dumnezeu ca toți credincioșii mei să ia deciziile bune, cu curaj și chibzuință.
P 763 / 2020.
Afișul, caietul și calendarul cu programe și autocolante pentru lumânări pentru Anul Providenței
Anexăm afișul Anului Providenței, pe care vă rugăm să-l plasați într-un loc vizibil, întrucât timp de trei ani va ilustra tematica noului an pastoral.
Vă trimitem caietul (broșura) precum și calendarul cu programe pe 2021. Din caietul cu programe vă trimitem în acest an doar câteva exemplare pentru credincioșii mai dedicați. Vă rugăm să le distribuiți direct celor care participă la programe și folosesc caietele în acest scop.
Calendarul face cunoscute întregii comunități de credincioși programele, motiv pentru care va fi postat și răsfoit lunar la avizierul bisericii.
Autocolantul pentru lumânări cu noul an tematic, care ne ajută, de asemenea, să păstrăm în mod constant în conștiința credincioșilor noștri concepția de bază a anului nostru pastoral.
† episcopul Eugen
Satu Mare, la 17 noiembrie 2020.