2025. január. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2025. január. 22. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Comunicat 2020/02

COMUNICATE DIECEZANE – 2020/II.

P 219 / 11 martie 2020.

1. Comunicatul Conferinței Episcopilor Catolici din România

Iubiți credincioși, dragi persoane consacrate, dragi preoți,

În acest an, Postul Mare capătă pentru noi, creştinii o dimensiune neaşteptată, datorită pandemiei cu Coronavirus, care ne pune în faţa fragilităţii vieţii şi ne provoacă la responsabilitate şi solidaritate.

Ca Păstori, asigurându-vă de rugăciunea noastră, dorim să vă exprimăm grija noastră părintească, să vă adresăm un cuvânt de încurajarea în acest timp de încercare și să vă împărtășim câteva îndemnuri și decizii necesare pentru a ne trăi viața de credință, în perioada următoare, ținând cont de măsurile de prevenție luate de autoritățile din țara noastră.

Respectând deciziile autorităților, privitoare la numărul maxim de participanți la evenimente desfășurate în spații închise, recomandăm parohiilor să caute să se organizeze pentru a facilita participarea în mod eșalonat a credincioșilor la Sfintele Liturghii și la alte reuniuni ocazionate de activități parohiale, iar acolo unde este necesar, preoții să suplimentele numărul de Liturghii și/sau să caute alte soluții (ex: în aer liber).

Pentru a veni în întâmpinarea celor care nu pot participa la Sf. Liturghie în biserici și capele, s-au făcut demersuri pe lângă Televiziunea publică pentru transmisia în direct a Sfintei Liturghii duminicale, din Catedrala Sf. Iosif din București. Sfânta Liturghie în rit romano-catolic va putea fi urmărită atât la televizor, cât și pe canalul de YouTube al Televiziunii publice și pe TVR+. Programul acestor transmisii, ca și cel în alte limbi materne sau în alte rituri, va fi comunicat ulterior prin mijloacele de comunicare socială ale diecezelor și eparhiilor noastre. „Radio Maria” în limba română și „Mária Rádió Erdély” în limba maghiară sunt alte mijloace de unire în rugăciune și la Sfintele Liturghii transmise în diferitele limbi și rituri.

Încurajăm, de asemenea, parohiile și comunitățile religioase să folosească mijloacele de comunicare socială pentru a păstra comuniunea în rugăciune cu credincioșii şi să-i informeze pe credincioşi de posibilităţile pe care le au pentru a trăi, chiar dacă într-o manieră mediată, dimensiunea comunitară a vieții de credință.

Încurajăm parohiile, congregațiile religioase, asociațiile de laici care desfășoară activități social-caritative, să-i ajute pe cei aflați în nevoie, în această perioadă, pe vârstnici, persoanele bolnave, singure, care nu pot ieși din casele lor.

Preluând îndemnul Papei Francisc, îi încurajăm pe preoţi să răspundă cu grijă paternă solicitării bolnavilor şi familiilor lor, administrându-le sacramentele acelora care le cer. Asta înseamnă și asumarea responsabilității prezenței constante în mijlocul comunității păstorite, evitându-se călătoriile.

Pentru a reduce riscul răspândirii infecției, în biserici și capele trebuie dezinfectate suprafețele atinse frecvent. De asemenea, în sacristii trebuie să existe dezinfectant: înaintea fiecărei celebrări, nu numai preotul, dar și ministranții și sacristanii trebuie să-și dezinfecteze mâinile, mai ales în vederea momentului împărtășaniei când preoții trebuie să fie foarte atenți. Cât privește concelebrarea, preoților se recomandă împărtășania „per intinctionem”.

Insistăm ca toate persoanele care s-au întors în țară din zonele afectate de Covid-19 să colaboreze cu autoritățile și să respecte indicațiile pe care le primesc în ce privește regimul de carantină sau autoizolare. De asemenea, îi rugăm pe toți – laici, persoane consacrate, preoți – să respecte măsurile de prevenție recomandate sau impuse de autorități, și să se informeze numai din surse oficiale, în ce privește epidemia cu Coronavirus.

În această perioadă dificilă, atât pentru viața personală și socială, cât și comunitar-religioasă, să-i însoțim cu rugăciunea noastră pe toți cei afectați de acest virus, pe familiile lor, cadrele medicale și personalul din instituțiile care sunt implicate în combaterea epidemiei. În acest sens, se pot face şi rugăciuni speciale la Sf. Liturghie, iar la sfârşitul celebrărilor recomandăm una dintre rugăciunile propuse în anexă.

Vă încredinţăm pe voi toţi, familiile şi prietenii voştri, ţara noastră şi lumea întreagă ocrotirii Sfântului Iosif, soţul Preacuratei Fecioare Maria şi Tatăl purtător de grijă al lui Isus, a cărui sărbătoare o prăznuim în luna martie. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi, să binecuvânteze ţara şi poporul nostru!

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București

Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România

RUGĂCIUNI CARE POT FI DE FOLOS

Rugăciune rostită de Papa Francisc la Sanctuarul „Madonna del Divino Amore” miercuri, 11 martie 2020:

 

O Marie, tu străluceşti mereu pe drumul nostru

ca un semn de mântuire şi de speranţă.

Noi ne încredinţăm ţie, Tămăduitoarea bolnavilor,

care sub cruce ai fost asociată suferinţelor lui Isus,

păstrându-ţi credinţa neclintită.

Tu, Salvarea poporului roman,

ştii de ce anume avem nevoie

şi suntem siguri că ne vei da

pentru ca, aşa cum s-a întâmplat la Cana Galileei,

să revină din nou bucuria şi sărbătoarea

după acest moment de încercare.

Ajută-ne, Maica Iubirii Divine,

să ne conformăm voinţei Tatălui

şi să facem ceea ce ne va spune Isus,

care a luat asupra sa suferinţele noastre

şi s-a împovărat cu durerile noastre

pentru a ne conduce, prin cruce,

la bucuria învierii. Amin.

Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătare de Dumnezeu. Nu ne dispreţui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuieşte pururi de toate primejdiile, Fecioară slăvită şi binecuvântată.

Rugăciune în vremuri de încercare

(Rugăciune propusă de Conferința Episcopală Italină. Oficiul național pentru pastorația sanitară)

O, Dumnezeule atotputernic și veșnic, odihnă în osteneală, sprijin în slăbiciune: de la Tine toate creaturile primesc forță, existență și viață. Venim la Tine pentru a invoca milostivirea ta pentru că astăzi ne confruntăm din nou cu fragilitatea condiției umane, trăind experiența unei noi epidemii virale.

Ție ți-i încredințăm pe cei bolnavi și familiile lor: dăruiește vindecare trupului, minţii şi spiritului lor.

Ajută-i pe toţi membrii societăţii să-şi desfăşoare propria misiune şi să întărească spiritul de solidaritate dintre ei.

Sprijină-i şi mângâie-i, în îndeplinirea slujirii lor, pe medici, pe lucrătorii sanitari aflaţi în prima linie şi pe toţi cei care oferă servicii de îngrijire.

Tu care eşti izvorul oricărui bine, binecuvântează din belşug familia umană, îndepărtează de la noi orice rău şi dăruieşte o credinţă neclintită tuturor creştinilor.

Eliberează-ne de epidemia care ne-a lovit ca să ne putem întoarce senini la ocupaţiile noastre cotidiene şi să te lăudăm şi să-ţi mulţumim cu inimă reînnoită.

În Tine ne încredem şi către Tine înălţăm rugăciunea noastră pentru că Tu, o Părinte, eşti dătătorul vieţii, şi împreună cu Fiul tău, Domnul nostru Isus Cristos, în unire cu Duhul Sfânt, vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.

Maria, tămăduitoarea bolnavilor, roagă-te pentru noi!

P 220 /14 martie 2020.

2. Dispozițiile date de Arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia obligatorie și pentru dieceza noastră

Dragi confrați preoți, iubiți credincioși,

Dispozițiile date de Arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia, Dr. dr. Kovács Gergely, le precizează pe cele date de Conferința Episcopală. Transmiterea acestora o găsesc utilă și o declar obligatorie și pentru dieceza noastră.
1. Să ocolim locurile aglomerate!

2. Să urmăm întru totul deciziile luate de autoritățile competente, atât pe plan național, cât și pe plan local.

3. Să respectăm orânduirile aduse de autorități vizavi de sfintele liturghii din biserici precum și vizavi de alte activități bisericești.

a. În scopul repartizării credincioșilor pe grupe mai mici, putem crește numărul liturghiilor din biserici sau în aer liber.

b. Dacă este necesar, să introducem liturghii anticipate de Duminică și de sărbătoare.

c. Să încurajăm credincioșii să participe la liturghiile din timpul săptămânii.
d. Să limităm durata liturghiilor duminicale la 45 de minute!

4. Măsurile de mai sus se aplică și pentru zilele de reculegere (Triduum) din Postul Mare.

5. Vârstnicii și bolnavii sunt cei mai expuși la pericol. De aceea îi rugăm la modul cel mai serios pe aceștia, să nu se expună în mod inutil pericolului infectării cu acest virus, ci, dacă se poate, să rămână acasă.

6. Cei care nu pot participa personal la liturghie, să se conecteze în rugăciune prin intermediul transmisiilor radio și TV. Să căutăm și să folosim aceste transmisii de liturghii și programe religioase. Credincioșii de limba maghiară pot accesa următoarele canale:

a. Erdélyi Mária Rádió – în fiecare zi (08:00 și 18:00);

b. Duna World – 15 Martie (Duminică, 19:00);

c. Duna TV – 22 și 29 Martie, 5 Aprilie (Duminică, 10:00);

Credincioșii de limba română pot accesa Radio Maria (pe română) precum și programele TVR+ sau transmisii locale din diferitele locuri de pelerinaj pentru liturghii. Pe pagina www.romkat.ro se găsesc informații actualizate.

7. Bisericile să fie deschise în timpul zilei, pentru ca toți credincioșii să se poată ruga și în mod personal.

8. Preoții, sacristanii și ministranții să îți dezinfecteze temeinic mâinile înainte de fiecare sfântă liturghie.

9. Să evităm în această perioadă la folosirea agheasmatarelor. Să oficiem mai des ceremonia de Asperges.

10. Pe perioada epidemiei să evităm strângerea mâinii în timpul liturghiei, la salutul de pace, precum și împărtășirea pe limbă.

11. În cazul copiilor mici și a celor, care cer binecuvântare, să evităm însemnarea semnului crucii pe fruntea acestora.

12. Să evităm cinstirea relicvelor și a sfintei cruci prin sărut.

13. Scaunele de spovadă să fie des aerisite și dezinfectate. Se recomandă instalarea unei folii de protecție, pe grilajul interior al scaunului de spovadă.

14. Cât timp se menține de către autorități sistarea orelor de învățământ, să fie sistate și orele de religie la parohii, orele de tineret, diferitele programe ale grupărilor spirituale precum și orice alte programe bisericești sau culturale. Preoții, profesorii și educatorii religioși, să țină însă legătura cu elevii și tineretul prin intermediul platformelor on-line.

15. Să ne informăm doar din surse oficiale în legătură cu această epidemie! Să evităm crearea de panică, dar și atitudinea zeflemistă, superficială. Putem cere informații oficiale la numărul 0800 800 358. În cazuri de urgență trebuie apelat la 112.

16. Pe perioada acestei epidemii, să oferim rugăciunea Îngerul Domnului de la amiază, pentru încetarea epidemiei, pentru bolnavi și pentru răposați. Pe pagina de internet a arhiepiscopiei se găsesc și alte rugăciuni potrivite. În această perioadă grea să-i însoțim cu rugăciunile noastre pe frații noștri care suferă de pe urma acestui virus, pe familiile lor, pe cei care muncesc în sistemul de sănătate, pe toți cei care se străduiesc și lucrează pentru prevenirea și stoparea răspândirii acestui virus.

Cu iubire le cer confraților preoți ca în aceste vremuri grele și critice să se pună încă mai mult în slujba credincioșilor, ca nimeni să nu fie lipsit de puterea pe care ne-o dau sacramentele. Bineînțeles, să facă aceasta cu prudența necesară. Atunci putem avea cel mai bine grijă de ceilalți când avem grijă de noi înșine. „Mă protejez pe mine ca să te protejez pe tine”. (Anselm Grun)
Tot cu multă dragoste vă cer și vouă dragi credincioși să aveți grijă de preoții voștri. Oprirea răspândirii epidemiei ne obligă pe toți la un comportament responsabil, îndeosebi pe noi, creștinii. Să fim atenți unii cu ceilalți, îndeosebi cu bătrânii, cu cei slabi și să avem grijă de ei. Practicarea iubirii de aproapele nu așteaptă răsplată, iar dacă e nevoie, merge până la capăt. În acest sens, am primit exemplu de la Domnul nostru Isus Cristos.

Vă încredințez protecției Sfintei Fecioare. Să ne rugăm unii pentru alții! Ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu să fie mereu cu noi!

† Episcopul Eugen

Satu Mare 14.03.2020

 

P 222 /16 martie 2020.

3. Comunicatul Oficiului Diecezan Satu Mare

În legătură cu epidemia declanșată de virusul COVID-19, rămân valabile în continuare, în ceea ce privește programele liturgice, măsurile de prevenție publicate de Conferința Episcopilor Catolici din România în zilele de 11 și 14 martie a.c.

Vă rugăm insistent din nou, ca acestea și alte măsuri de protecție recomandate să fie respectate în mod obligatoriu de toată lumea (atingeri corporale, de ex. omiterea împărțirii semnului micii cruci; o temeinică spălare pe mâini, înainte și după sfânta liturghie)

În plus:

Întrucât, pentru frații și surorile în vârstă, peste 60 de ani, precum și pentru cei care suferă de boli grave sau cronice, contaminarea cu virusul reprezintă un mare pericol, aceștia se tem în mod justificat să ia parte la celebrările liturgice comune. Potrivit normelor Codului de Drept Canonic, episcopul diecezan, ori de câte ori consideră, poate da dispensă de la obligativitatea participării la sfânta liturghie duminicală (cf. CDC, 87,§1 și 1245).


Această dispensă este acordată – pentru evitarea contaminării periculoase – de către episcopul Eugen Schönberger în calitate de conducător al Diecezei de Satu Mare pe teritoriul său.

Îi rugăm, așadar, pe confrații preoți să-i liniștească și să-i lămurească pe credincioșii mai în vârstă, care nu îndrăznesc să meargă la biserică pe timpul epidemiei, că nu comit nici un păcat! Însă le atragem atenția că sfințirea Zilei Domnului rămâne totuși o poruncă pentru ei: să încerce să se roage mai mult și să participe prin intermediul mijloacelor de comunicare (radio, TV, internet) la sfintele liturghii transmise.

Vă rugăm ca în această perioadă să suspendați orele de religie și catehezele precum și orice reuniune comunitară! Să asigurăm în bisericile noastre posibilitatea adorațiilor euharistice și rugăciunilor individuale!

La sfârșitul sfintelor liturghii să se rostească în comun una din rugăciunile din anexă sau alta potrivită, înainte rugăciunii pentru Hám János.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare și vă dorim pe lângă toate acestea un Post al Paștelui plin de haruri și rugăciuni!

Aceste dispoziții rămân în vigoare până la comunicarea unor dispoziții contrare de către Conferința Episcopilor Catolici din România.

 

P 227 /18 martie 2020.

4. Celebrările liturgice publice suspendate

Preaonorați Confrați Preoți!

Pentru a preveni răspândirea epidemiei de gripă COVID 19, preluăm din dispozițiile Conferinței Episcopale Catolice Maghiare, publicate în 17 martie a.c., pe care le putem adapta la situația noastră, în condițiile în care măsurile generale valabile pe teritoriul nostru național s-au înăsprit.

Până la apariția punctului de vedere comun al Conferinței Episcopilor Catolici din România, dispun în mod obligatoriu ca, datorită epidemiei, să se suspende în bisericile noastre, începând cu ziua de astăzi, toate celebrările liturgice publice până când nu se va da o altă dispoziție.

Acest fapt înseamnă, în mod concret, că preoții pot celebra, (de fapt, să celebreze!) pe cât posibil la orele obișnuite, dar sine populo, adică fără participarea credincioșilor.

De asemenea, să se preocupe ca bisericile să fie deschise pentru credincioși pentru ca ei să vină să se roage și să facă adorație în mod individual!

Este important ca să atragem atenția credincioșilor pe cele mai multe canale de comunicare despre aceste schimbări și să le recomandăm conectarea la transmisiunile online ale sfintelor liturghii precum și împărtășirea spirituală. Intențiile care au fost preluate până în prezent să fie oferite de preaonorații confrați preoți cu ocazia liturghiilor particulare.

În legătură cu sfânta spovadă, este important să se precizeze că aceasta nu se poate face online sau la telefon, ci în locul acesteia trebuie recomandată și intensificată inițierea unei căințe desăvârșite. Legat de acest aspect precum și de dezlegarea generală, anexez acestui mesaj și un alt document important, ca explicație și completare.

Dragi confrați preoți, vă rog insistent să vă păstrați calmul și să-i liniștiți și pe credincioși; să vă rugați și să-i îndemnați și pe ei la aceasta. Dispozițiile autorităților civile se pot modifica de la o zi la alta, iar noi trebuie să le respectăm și trebuie să le cerem și celorlalți să o facă. Vă urez în continuare un Post al Paștelui binecuvântat precum și multă putere și haruri pentru a gestiona și îndura această situație deosebit de dificilă!

Cu drag și cerând asupra voastră binecuvântarea lui Dumnezeu:

† Eugen episcop

Satu Mare, la 18 martie 2020, în ziua comemorării Fericitei Celestina Donati

 

DEZLEGAREA GENERALĂ

Dezlegarea generală (lat. absolutio generalis) este acea formă a sacramentului Pocăinței, în care credinciosul individual sau întregul grup al credincioșilor au parte, în același timp, de dezlegarea de păcate, adică fără spovadă personală (mărturisirea individuală a păcatelor). Această formă nu se poate aplica în condiții normale, dar, în caz de necesitate gravă, episcopul poate aproba practicarea ei. Însă este important de știut: pentru ca un credincios să beneficieze în mod valid de dezlegarea sacramentală dată simultan mai multor credincioși, este necesar nu numai să fie dispus cum se cuvine, dar, totodată, să se și hotărască să facă la timpul potrivit mărturisirea individuală a păcatelor grave, pe care deocamdată nu a putut să o facă. (cf. CDC can. 961-963)
 

INIȚIEREA ACTULUI DE CĂINȚĂ DESĂVÂRȘITĂ
Condiția de bază pentru dobândirea iertării păcatelor o reprezintă întotdeauna pocăința păcătosului: părerea de rău pentru păcatele comise, cu care ne exprimăm regretul în fața lui Dumnezeu pentru că am păcătuit, prin care considerăm cu adevărat păcatul un mare rău și, în același timp, trezim în noi intenția bună de a ne feri de păcat. În condiții normale, iertarea păcatele grave este posibilă în Biserica doar în cadrul sacramentului spovezii. În situațiile în care există un motiv grav și lipsește posibilitatea mărturisirii, putem să inițiem în noi înșine actul de căință desăvârșită (lat. contritio perfecta), putând și pe această cale să dobândim iertarea lui Dumnezeu. Însă inițierea unei astfel de căințe desăvârșite trebuie să poarte în sine dorința păcătosului de a se mărturisi cât mai curând posibil (cf. CDC can. 916)


Rugăciune pentru inițierea actului de căință desăvârșită:

Mă căiesc din toată inima, o, dulce Dumnezeule, pentru că te-am supărat de atâtea ori și atât de tare, devenind nevrednic(ă)de harurile Tale, am căzut în dizgrația Ta, meritându-mi pedeapsa veșnică. Dar mai mult mă căiesc pentru că, prin păcatele mele, te-am mâniat pe Tine, cel mai bun Bine, cel mai bun Tată și cel mai bun Binefăcător. O, dulce Dumnezeule, mă hotărăsc, cu ajutorul harului Tău, să nu Te mai supăr cu niciun păcat pe Tine Dumnezeul meu atât de iubitor și atât de bun, mai ales...( aici ne gândim la cale păcate cu care ne confruntăm cel mai greu)și să mă feresc de orice prilej de păcat. Te rog, Doamne, veghează asupra mea cu ochii Tăi cei îndurători și fă ca următoarele zile să le folosesc mai bine decât până acum.

Preasfântă Fecioară, Îngerul meu păzitor, fiți alături de mine! Amin.
 

ÎMPĂRTĂȘIREA SPIRITUALĂ
Împărtășirea spirituală (lat. communio spiritualis) este una din formele împărtășirii, când cineva nu poate primi în mod fizic Preasfântul Sacrament al Altarului, dar spiritual poate totuși dobândi harurile împărtășirii. Este însă important de știut că, pentru împărtășirea spirituală, credinciosul trebuie să se pregătească tot atât de bine ca pentru sfânta împărtășanie normală, adică trebuie să fie în starea de har. De altfel, cine nu poate participa din cauza vreunui păcat grav la sfânta împărtășanie (de ex. căsnicie dezordonată), nu poate beneficia nici de împărtășire spirituală.

 

Rugăciune la împărtășirea spirituală:

Isuse, te cred de față în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit și plin de căință. Știu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta față de suflete te va aduce și în inima mea, pentru ca să rămâi în mine și eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin! (Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în așteptare).

Te îmbrățișez, iubitul meu Mântuitor, și mă dăruiesc cu totul ție. Dă-mi numai dragostea ta și fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voința ta.

 

Rugăciune:

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui și pentru a le împărți binefacerile tale divine. Vin și eu, plin de păcate și de greșeli, pentru a mă învrednici de iertare și pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine și cu evlavie această împărtășanie spirituală, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea și darurile tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.