2024. november. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.
2024. november. 23. Köszöntjük nevű látogatónkat.

Comunicat 2017/03

COMUNICATE DIECEZANE – III./2017.

P 425 / 2017.

Îi rog pe confraţii preoţi să citească următorul apel la anunţurile de la sfârşitul fiecărei sfinte liturghii din data de 11 iunie a.c.!

Poziţii corporale în timpul liturghiei

Iubiţi fraţi întru preoţie, dragi credincioşi! La începuturile celebrării sfintelor liturghii în limba maternă, am preluat dispoziţiile Conferinţei Episcopale Catolice Maghiare din 17 septembrie 1969 referitoare la poziţiile corporale. Întrucât diecezele romano-catolice din ţara noastră, cu excepţia celei de Satu Mare, iau deja în considerare Dispoziţiile Generale ale celui mai nou Liturghier Roman (DGLR), majoritatea membrilor Senatului preoţesc a considerat ca, la iniţiativa mea, să le introducem şi noi, începând cu 18 iunie a.c.

Desigur, nu le va fi uşor stimaţilor credincioşi să se obişnuiască cu noi reguli, dar sunt sigur că vor urma cu deplină ascultare prescripţiile Sfintei noastre Biserici.

În aceste sens, în timpul sfintei liturghii:

  •  Credincioşii să stea în picioare de la Cântecul la intrare până la sfârşitul Rugăciunii zilei; de la Aleluia sau, în timpul Postului Mare, de la versul la Evanghelie până la sfârşitul Evangheliei; la Crez şi Rugăciunea credincioşilor; de la chemarea „Rugaţi-vă fraţilor” dinaintea Rugăciunii asupra darurilor până la sfârşitul aclamaţiei „Sfânt…”; de la sfârşitul Doxologiei finale „Prin Cristos,…” până la răspunsul cu dăruirea păcii; în timpul Rugăciunii după împărtășanie şi al binecuvântării, precum şi la ieşire. Dacă înainte de predică se cântă imnul Vino Spirite Sfinte, se stă în picioare în timpul intonării acestuia.
  • Credincioşii să stea aşezaţi la Lectura I, Lectura a II-a, Psalmul responsorial, în timpul omiliei; în funcţie de preferinţe pot să îngenuncheze sau să şadă în timpul împărtăşaniei sau după împărtăşanie, când se păstrează câteva clipe de linişte.
  • Credincioşii să îngenuncheze în timpul Rugăciunii euharistice, până la sfârșitul Doxologiei finale „Prin Cristos,…”, cu excepția cazurilor în care locul îngust sau mulţimea celor prezenţi nu permite acest lucru; cei care nu îngenunchează să stea în picioare, iar când preotul îngenunchează după prefacere, să facă o plecăciune adâncă. (DGLR, 43)
  •  De asemenea să îngenuncheze după ritul păcii, în timp ce se recită sau cântă „Mielul lui Dumnezeu” până la sfârşitul rugăciunii „Doamne, nu sunt vrednic…”,care precede împărtăşania credincioşilor.
  • Ritul păcii. „Atitudinea corectă este ca fiecare să întindă mâna doar persoanelor învecinate şi să-şi exprime cu moderaţie semnul păcii”.
  • Liniştea liturgică. Momentele de reculegere reprezintă o parte integrantă a liturghiei. Este de dorit ca liniştea să se aştearnă încă dinaintea celebrării liturgice atât în biserică cât şi în sacristie, după invitaţia la actul penitenţial şi rugăciune, la sfârşitul omiliei şi după împărtăşanie.
  • Împărtăşania. În baza hotărârii Conferinţei Episcopilor Catolici din România, credincioşii de împărtăşesc în picioare, fiind interzisă împărtăşirea în mână. Înainte de împărtăşanie ne închinăm cu semnul crucii în faţa Preasfântului Sacrament.

             Cu binecuvântarea mea arhierească:

Satu Mare, 30 mai 2017

† Eugen

episcop